• TOTEUTETTAVA PALVELU
  Rakennussuunnittelu
  A-Insinöörit, Jukka Oja-Lipasti
 • ME TOTEUTIMME
  Päärakenne
  Elementtisuunnittelu
  Terässuunnittelu
 • RAKENNUTTAJA
  Finavia
  Ilmailulaitos
  Lentokenttätekniikka
 • VALMISTUMISVUOSI
  2009

Helsinki-Vantaan ulkomaan terminaalin laajennus

Elokuu 2009 – Helsinki

Loppuvuodesta 2009 valmistunut Helsinki-Vantaan ulkomaanterminaalin laajennus oli mielenkiintoinen haaste, jossa saimme käyttää parasta osaamistamme. Laajennus kattoi matkustajien porttiodotustilojen lisäksi matkatavaroiden käsittely- ja turvatarkastustilat.  Kohteen bruttoala on 43 908 m2 ja tilavuus 261 750 m3.

Mallintaminen ja yhteistyö olivat  hankkeen onnistumisen avaimet. Kaikkien rakennekokonaisuuksien ratkaisut ja asennusjärjestykset käytiin tarkasti läpi yhdessä työmaan valvonnan ja urakoitsijoiden kanssa ennen työn aloitusta. Näin yhteistyö toimi saumattomasti ja kaikki tiesivät tarkalleen miten ja missä järjestyksessä laajennus toteutetaan tehokkaasti ja turvallisesti.

Rakennesuunnittelulle hanke tarjosi mielenkiintoisia osakokonaisuuksia ja yksityiskohtia, sekä toistuvia onnistumisen elämyksiä.  Suunnittelussa huomioitiin heti alusta asti mm. tekniikan tilavaatimukset, ulkonäkö, konepajavalmistus, kuljetus ja asennus. Esimerkiksi perustustyössä vältyttiin porapaaluja käyttämällä massiiviselta massanvaihdolta ja laajoilta kaivantojen tuennoilta.

Yksi ehkä mielenkiintoisimmista ja haastavimmista rakenteista oli "Deltasiipi", joka toimii korkean ja avaran yleisötilan vesikattona. Deltan kaikki reunat ja nurkat ovat pitkiä ulokkeita, pisimmät yli kymmenen metriä. Tämä toi mukanaan mm. vaativat värähtelytarkastelut, koska kohde sijaitsee avoimella ja hyvin tuulisella paikalla.