Tampereen yliopistollinen sairaala - auditorio muuttui akustiikkasuunnittelulla monitoimityötilaksi

    Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYSissa on alkamassa mittava korjausurakka. 52 vuotta vanhan sairaalan tilat peruskorjataan ja sairaalaan rakennetaan uutta lisätilaa. Sairaalan arjen on pyörittävä Uudistusohjelma 2020:ksi nimetystä projektista huolimatta, joten väistötilojen suunnittelussa on käytetty luovuutta. Yksi ratkaisu tilaongelmaan löytyi vanhasta auditoriosta, johon rakennettiin toimistotilat 36 lääkärille.

    Auditoriossa äänen on kantauduttava edestä perimmäiseen penkkiriviin saakka. Monitoimityötilassa puheääni ei sen sijaan saisi kuulua käytäviltä työskentelytiloihin tai työpisteistä toisiin.

    ”Jossain vaiheessa auditorion muutosta suunnitellessamme ymmärsimme, että tarvitsemme apua akustiikkasuunnitteluun. Käytännössä auditorion akustiikka oli käännettävä päälaelleen: ennen hyvin ääntä kantaneesta tilasta piti muokata hiljainen toimistotila lääkäreille, jotka kiertävät osastoilla, mutta jotka tarvitsevat työskentelypisteen sekä sijaisille, joilla ei ole omaa huonetta”, kertoo TAYSin sairaalainsinöörinä toimiva Jyrki Försti.

    Apu akustiikkasuunnitteluun löytyi A-Insinööreiltä. ”A-Insinöörien akustiikkasuunnittelu teki suuren työn koko tilan äänimaailman uudelleensuunnittelussa. Kokonaisvaltaisen akustiikkasuunnittelun lisäksi he olivat tarvittaessa työmaalla ohjaamassa rakentamista”, Försti kertaa.

    Kuva 1. Monitoimityötilan huoneakustinen malli, jossa punaiset ja violetit pinnat ovat ääntä vaimentavia.

    Kekseliäillä korjauksilla hiljaiseksi tilaksi

    TAYS ei halunnut tehdä alkuperäiseen auditoriotilaan suurta remonttia, joten akustiikkaongelma ratkaistiin kevyemmillä muutoksilla.

    "Ensin mittasimme auditorion akustiset ominaisuudet. Niiden perusteella pystyimme määrittelemään, millaista äänenvaimennusta tilassa tarvitaan”, A-Insinöörien akustiikkasuunnittelun projektipäällikkö Jussi Rauhala kertoo.

    Kaikuvaa tilaa rauhoitetiin sermeillä, joiden korkeus määräytyi sen mukaan, että työntekijöillä piti olla mahdollisuus työskennellä istuen tai seisten.

    Tämän jälkeen tilassa tutkittiin huoneakustisen tietokonemallin avulla, miten äänet kantautuvat työpisteestä toiseen. Sen perusteella määriteltiin tarvittava peittoäänentaso. ”Peittoääni on tasaista neutraalia kohinaa, jonka voimakkuus on TAYSissa 40–45 desibeliä. Peittoääni tulee jokaisella työpisteellä sijaitsevan kaiuttimen kautta. Se vähentää esimerkiksi puheen kuulumista käytäviltä työpisteille”, Rauhala selventää.

    Kuva 2. Auditorio ennen muutostöitä. Kuva 3. Valmis monitoimityötila. Ääntä vaimentavaa pintaa on työpisteiden seinillä, tilan katossa ja käytävää reunustavalla seinällä koko alalla.

    Akustiikkasuunnittelu uudistaa työskentelytapoja

    Käyttäjiltä tullut palaute on ollut kiitettävää. ”Tavoitteena oli tietenkin saada rauhalliset työtilat, jossa äänet eivät häiritse. Tämä on toteutunut erinomaisesti”, Försti kiittelee. Toisena tavoitteena oli kouluttaa henkilökuntaa uusiin toimintatapoihin.

    ”Haimme ratkaisulla myös muutosta ajatteluun – jokaisella ei tarvitse olla omaa huonetta”, Försti kertoo. Hän huomauttaa, että paperiton toimisto on sairaalassa nykyaikaa, sillä lääkärit tekevät paperityönsä entistä enemmän sähköisesti. ”Lääkärit voivat hyvin työskennellä monitoimityötilassa, jossa ei ole omia huoneita. Tässä projektissa siihen avautui loistava tilaisuus, ja tulokset ovat olleet kannustavia”, Försti iloitsee.

    Lue, miten akustiikkasuunnittelulla vaikutetaan hoitotuloksiin ja edistetään toipumista>>

     
     
     
     
                                                               
     
     
     
     
     
     
     
     

     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                                                        

     

     

     

     

     

     

     

    .